Mielőtt azt gondolnád, hogy már mindent kitaláltak és sehol sem rúghatsz labdába kezdő vállalkozóként, mutatunk neked nyolc olyan területet, ahol nagyon is van keresnivalód! 

Gasztronómia

Valóságos gasztroforradalom zajlik Magyarországon – miért ne profitálhatnál ebből te is? Van olyan cég, amelyik egyedi házhoz szállítást vállalt – mint a Chefbag vagy a KitchenBox, akadnak, akik a kiporciózott alapanyagokat viszik el azoknak, akik maguk szeretnék megfőzni a recept alapján vacsorájukat.

De lehet alkalmazásokat is fejleszteni. Tóth Máté Noura nevű eszköze a tenyerünkön megjelenő izzadságot elemzi, méri a pulzust és a vér oxigénszintjét, felméri, milyen vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségünk, és ez alapján javasol ételeket. Egy másik applikáció, a redinner azokat az éttermeket és kávézókat ajánlja, ahol a megmaradt ételeket kedvezményes áron el lehet vinni a nap végén.

Megújuló energia hasznosítása 

Világszerte kiemelt téma, hiszen az egész bolygó jövőjét meghatározza, hogyan aknázzuk ki mindazt, amit ingyen kapunk: a nap, a szél vagy éppen a Föld hőenergiáját. Többféle irányba el lehet indulni, az egyik leginkább magától értetődő megoldás a különböző tér- és útburkolatok fejlesztése lehet. Ezt az irány követi három fiatal magyar mérnök is, akik elképesztő sikereket érnek el találmányukkal, a városi okosburkolattal. A Platio városi hulladékból készül, napenergiát hasznosít. Sőt, a későbbiekben adatokat is gyűjtene, elemezne és közvetítene a közlekedőknek a forgalomról és a lehetséges útvonalakról.

Idegenforgalom és utazás 

Széchenyi2020 pályázatÓriási lehetőségeket rejt ez a terület a te számodra is. Magyarország egyre divatosabb úti cél, az Airbnb és a fapados járatok is a turizmusnak kedveznek. A külföldiek imádják a szabadulószobákat, a tematikus és személyre szabott városnéző sétákat, az éttermeinket, kezdik nálunk felfedezni a vidéki turizmust. Ráadásul éppen szeptemberben kötött megállapodást a Magyar Turisztikai Ügynökség és az IBM az idegenforgalmat fellendítő startupok támogatására.

Egészségügy

Nem lerágott csont és bármikor elő lehet állni a nagy dobással. Csak át kell gondolni, mi hiányzik, minek vennénk hasznát a mindennapokban. Így született a GyermekSOS is: Németh Franciska és Kovács Barbara olyan honlapot indított önerőből, amelyen pár kattintással bárki megtalálja az aznapi éjszakai gyermekügyeletet Budapesten. A gyermekek hatékony ellátását segítő oldalban más is látott fantáziát: bekerültek a Design Terminál idei mentorprogramjába. 

Babavárás és gyermeknevelés

Hihetetlenül sok alkalmazás jelent meg a várandós naptáraktól a babanaplókon át a sírást elemző alkalmazásokig. A hétköznapi teendők nagy részét mobileszközön intézik az emberek, teljesen természetes, hogy a kisbabákkal kapcsolatos információkat is ezeken keresik.

Közösségi élet, közösségi terek létrehozása

Pofonegyszerű ötleten alapul például a Szatyorbolt: az emberi közösségen, és azon, hogy egyre többen szeretnek termelőtől vásárolni jó minőségű, házi cuccokat. És azon, hogy egyre több ember számára fontos a fenntartható gazdálkodás. A Szatyor egy közösség, a tagjai minden héten más termelőktől vásárolják meg a zöldségeket, gyümölcsöket, befőtteket, a húst, a bort vagy éppen a mézet. A termelők vásárlói a Szatyor tagjai. A közösség haszna pedig a kapcsolati tőke, amely az élet számos területén jól jöhet.

Hátrányos helyzetű társadalmi csoportok 

Nem túlzás, világszenzáció lett az akadálymentes budapestihelyeket megmutató mobilapp, a Route4U. Az applikáció fejlesztője, Bodó Péter célja az volt, hogy naprakész infókkal lehessen megkönnyíteni a közlekedést a kerekesszékesek számára. A Design Terminál mentoráltjai lettek, és a washingtoni startup-verseny regionális döntőjébe is bejutottak.  

Cselényi Eszter néhány éve saját márkát alapított. Egyszerűen csak szeretett volna a munkáival értéket képviselni és határozott nőknek tervezni kiegészítőket és ruhákat. Előnyben részesíti a természetes anyagokat, a gyapjút vagy a lent. És bejött a számítása, volt rá kereslet. A Celeni márka olyan sikeres lett, hogy a 2016-os riói olimpiára ők tervezték a paralimpikonok ruháit. 

Szóval, ha neked nem mindegy, hogy a saját ötletedet viszed tovább, vagy a mások cégét építed, vágj bele! A Széchenyi Programirodától kérhetsz segítséget. Ha csak információt szeretnél az induláshoz, akkor is fordulhatsz az Irodához, de ha már konkrét projektterved van, akkor is segítenek!