A megújulás, a folyamatos fejlesztés a kulcsa annak, hogy a makói Váll- Ker Kft. az idén 25 éve élvonalban szerepel az európai kandallógyártó cégek között. Évente ötven- és százezer megrendeléssel dolgoznak. Legutóbb fejlesztésük a Széchenyi 2020 Program keretein belül valósult meg, de már újabb terveik is vannak.

 

„Néhány éve még csak álmodtunk arról a technikáról, amit ma már használunk. Nagyon sokat jelent nekünk ez. Uniós forrásból finanszírozott fejlesztéseinkkel megvalósíthatjuk azokat a terveinket, amik elengedhetetlenek a további működésünkhöz. Európa-szerte exportálunk kandallókat. A megrendelőink tudják, hogy pontosak, megbízhatóak vagyunk, és minőségében azt kapják, amit szeretnének”- összegezte terveit Tóth István, a makói VÁLL- Ker Kft. igazgatója, új festőcsarnokukban.

Évente 50.000 és 100.000 közötti darabszámú megrendelésük van, több európai országba szállítanak. A céget 25 éve alapította a jelenlegi igazgató, Tóth István üzlettársaival. Az volt az álmuk, hogy minőségi kandallókat készítsenek, igényes megrendelőknek. A szakmai tudásuk megvolt, beszerezték a szükséges gépeket és felvették az embereket, akik közül többen a mai napig a cég alkalmazottai.  Arról azonban nem is álmodott, hogy egyszer, 2017-ben egy festőrobot előtt állva fog mesélni a kezdeti évekről.

A pályázati lehetőségeket a lehető legszélesebb körben igyekeznek kihasználni. Legutóbb a GINOP-1.2.1-14 - Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése című projektet ragadták meg. Összesen, közel 200 millió forintot nyertek, aminek a fele vissza nem térintendő támogatás. Ebből vásárolták az egyedi festőrobotot, ami speciálisan a cég igényeire szabva készült. Nincs is belőle másik a világon. Szorgosan dolgozik, szórja a festéket az új csarnokban.

Tóth István szerint kapva-kaptak a GINOP-os kiíráson, és rögtön keresték is a pályázási lehetőséget. Hatalmas volt az öröm, amikor megkapták az értesítést, hogy elnyerték a támogatást. A uniós forrásból nemcsak a robot beszerzése, de egy új csarnok építése is megvalósult.

Az új, szám szerint 8-as csarnok felépítése nagy hiányt pótolt. A munkafolyamatok leegyszerűsödtek, gyorsabbak lettek. Szépen illeszkedik a komplett gyártási folyamatba az itt folyó munka az igazgató szerint. 

A cég közel 400 főt foglalkoztat, a beszállítóik között térségbeli, magyarországi partnerek vannak. A Váll- Ker Kft. mérnökei minden évben új terméket fejlesztenek, de a kandallók mellett egyedi grillezőket és kemencéket is készítenek. Új termékeiket évente a Makói Kemencés és Hagymás Grillfesztiválon mutatják be szórakoztató koncertek és gasztronómiai verseny mellett. A vállalat fontos támogatója a térségi sportéletnek, civilszervezetek rendezvényeinek.

A Váll- Ker Kft. tovább fog fejleszteni. Jelenleg egy félmilliárd forint értékű pályázaton dolgoznak. Abban reménykednek, hogy Európa-szerte, sőt akár világszerte melegedhetnek az emberek az uniós forrásból is támogatott magyar kandallók lángjánál, köszönhetően többek között a Széchenyi 2020 Programnak.