A Széchenyi 2020 programon belül jelentős uniós pénzforrás áll a pályázni kívánók rendelkezésére. Vizsgáljunk meg közelebbről néhány alapfogalmat, amikkel érdemes tisztában lenni azoknak, akik sikeresen szeretnének pályázni!

 

 Aláírási címpéldány

Egy aláírási minta, ami azt bizonyítja, hogy valóban a cégvezető saját kezű aláírása szerepel a különböző dokumentumokon. Általában minden pályázathoz csatolni kell. Ha épp nincs otthon, akkor a közjegyzőnél lehet igényelni.

Arculati kézikönyv, arculati elemek

A kézikönyvben azt szabják meg, hogy miként nézzenek ki a nyertes pályázó kommunikációs anyagai, plakátjai... stb., vagy milyenek legyenek az arculati elemek. A Széchenyi 2020 program temérdek fejlesztése a jó kommunikációnak köszönhetően lesz látható. Ezt segíti elő ez egységes, jól kidolgozott arculat. Az arculati kézikönyv és az elemek a https://www.palyazat.gov.hu/doc/25 oldalról tölthetők le. A sikeresen pályázóknak is ezeket kell használniuk a pályázati felhívásban foglaltaknak megfelelően.

Beszámolási kötelezettség

A támogató nyomon követi, hogyan halad támogatott projektjével a nyertes pályázó, ezért meghatározott időpontokban jelentést kér tőle a projekt aktuális állapotáról. Ennek részleteit a támogatási szerződésben szabják meg.  

Hiánypótlás

Előfordulhat, hogy valamilyen, a pályázathoz megkövetelt dokumentumot nem sikerül beszerezni a pályázat beadásának határidejéig, vagy hibásan nyújtja be a pályázó. Egyes esetekben a pályázati rendszer megengedi, hogy ezeket utólag csatoljuk a beadott papírokhoz. Ez azonban nem minden esetben lehetséges, ha tehetjük igyekezzünk elkerülni!

Indikátorok

Egy támogatott projekt sikerességét, eredményességét lehet velük meghatározni. Értékei vonatkozhatnak mennyiségre, minőségre vagy időtartamra.

Klaszter

Azonos gazdasági ágazatok szereplőinek összefogása. Tagjaik ráébrednek, hogy sok dologban ugyanazok az érdekeik, ezért összefognak, hogy hatékonyabban érvényesíthessék ezeket. Bizonyos területeken előnyt jelent a pályázati folyamatban, ha klaszterbe tömörítjük a hasonló érdekkörrel rendelkezőket.

Lezárt év

Egy teljes üzleti év lezárását jelenti. Teljes lezárt üzleti évünk akkor lehet, ha a vállalkozásunk egy adott év 365 napján át folyamatosan működött. Egy januárban alapított vállalkozás az adott évben még nem fog teljes lezárt üzleti évvel rendelkezni, de egy előző évben, akár december 31-én létrehozott már igen.

Operatív Program

Az Európai Bizottság által jóváhagyott, egy adott pénzügyi tervezési időszakra vonatkozó fejlesztések végrehajtási programja.

Széchenyi 2020

Így nevezték el a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszak magyarországi fejlesztési programját, aminek keretében számos területen lehet fejlesztési pénzekre pályázni.

Támogatási szerződés

A sikeres pályázóval kötött szerződés. Ebben a támogató rögzíti a pályázati pénzek felhasználásának szabályait és a projekt előrehaladásának követelményeit.