A 21. században a cégek versenyképességük növelése érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy digitálisan is lépést tudjanak tartani a robbanásszerű információtechnológiai fejlődéssel. Ebben nyújt támogatást a Modern Vállalkozások Programja, aminek segítségével új informatikai eszközöket, szoftvereket, módszereket szerezhet be a hazai cégek jó része.

 

 A Modern Vállalkozások Programját a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretein belül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen hozta létre azzal a céllal, hogy javítsa a hazai vállalkozások beilleszkedését az elektronikus gazdaságba, hogy inspirálja innovatív szemléletüket és bővítse naprakész tudásukat a korszerű eszközök és alkalmazások használata terén.

Elsődlegesen azt szeretnék elérni, hogy 2017 nyaráig legalább háromezer újabb hazai cég kapja meg a Digitálisan Felkészült Minősítést. A hosszú távú cél pedig az, hogy Magyarország a digitális átalakulás versenyében Európa legsikeresebb, legjobb teljesítményre képes országai közé tartozzon, a következő években megvalósuló, az egész országot érintő fejlesztéseknek köszönhetően. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a programnak köszönhetően a cégek máris nem csak nyitottabbá váltak a fejlődés irányába, hanem kiadásaik optimalizálásával megnőtt a bevételük és fokozódott a hatékonyságuk is.

A programra jelentkező vállalatok - Közép-Magyarországi régión kívüli székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel működő mikro-, kis és középvállalkozások, legalább egy foglalkoztatottal - informatikai felkészültségét egy megyei szinten elérhető 29 fős tanácsadói hálózat tagjai mérik fel, majd egy komplex stratégia felállításával javaslatot tesznek a fejlesztésre, illetve tájékoztatást adnak az elérhető pályázati forrásokról.

A résztvevő vállalkozások igényeit több száz minősített, garantáltan magas színvonalú termékeket és szolgáltatásokat nyújtó informatikai szállító szolgálja ki, a piaci áraknál kedvezőbben sőt, akár díjmentesen. A sikeres pályázók számítógépekhez, hatékonyabb működést segítő vállalati szoftverekhez, felhőalapú tárhelyhez, domain regisztrációhoz juthatnak. Azok a cégek pedig, akik elérik a Digitálisan Felkészült Minősítést, egyes infokommunikációs pályázatokban a kiíráshoz képest magasabb állami támogatást is kaphatnak.

A programra az érdeklődők a projekt honlapján www.vallalkozzdigitalisan.hu jelentkezhetnek egy adatlap kitöltésével. Itt megtalálják a tanácsadók elérhetőségeit, a program partnereinek kedvezményes ajánlatait, valamint információt kaphatnak a részletekről. A programról rendezvénysorozatot is indítottak, ami már javában zajlik: a program szakértői és támogató résztvevői helybe viszik az információkat: Nyíregyházától Zalaegerszegig, Csornától Mórahalomig lehet regisztrálni az eseményekre.