A pályázati rendszer sokak szerint bonyolult és érthetetlen, emiatt vannak, akik azt gondolják: ezt nem nekik találták ki. Jó hír, hogy a Széchenyi 2020 programok esetében sokat könnyítettek a kiírók a feltételeken, és a pályázati nyelvezet is lényegesen egyszerűbbé vált. Azonban nem árt néhány szabályt betartani. 

Pályázatfigyelés 

Tegyük be a könyvjelzők közé a https://www.palyazat.gov.hu/ oldalt, ahol naprakész információkat kapunk a Széchenyi 2020 programjairól. A weboldal átlátható, könnyű rajta eligazodni. Míg a főoldalon az aktuális hírekkel és a háttérinformációkkal ismerkedhetünk meg, addig a menüpontokban számos szűrő áll rendelkezésünkre, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő lehetőséget.

Fordított gondolkodás?  

Egyik szél sem jó annak a hajónak, amelyik nem tudja, melyik kikötőbe tart. Nagy igazság. Ne a pályázathoz igazítsuk az elképzelésünket, hanem találjuk meg a saját tervünknek leginkább megfelelő pályázati lehetőséget. Sokkal sikeresebbek leszünk! 

Az ötlettel, innovációs elképzeléssel ne várjuk meg a pályázati kiírást. Legyen egy ütős fejlesztési ötletünk, dolgozzunk előre, tervezzünk aprólékosan, csiszoljuk ki üzleti tervünket.  

Alapos szövegértés 

Széchenyi2020 pályázat

A kiírás szövegét gondosan tanulmányozzuk! Különösen igaz ez a formai előírásokra, a szükséges dokumentumok listájára, mert ha ezeknek nem felelünk meg, lehet bármilyen jó az ötletünk, már az első fordulóban elbukik. Pontozásos pályázat esetén számoljuk ki a pontjainkat, és fókuszáljunk azokra a területekre, amiket meg kell erősítenünk.  

Időérzék 

Akik projekttervezésben otthon vannak, azok számára gyerekjáték lesz a helyes időzítés. Akik kevésbé komfortosan mozognak ezen a területen, inkább kétszer gondolják át a megvalósítási tevékenységek ütemezését, mint menet közben módosítsanak. Az előre gondolkodás és a tervezés képessége elengedhetetlen.  
A pályázati folyamat legfontosabb része a megfelelő tervezés.

Gondoljuk át a saját lehetőségeinket, erőforrásainkat – nem csak a pályázat indulásakor, hanem a teljes pályázati szakaszra értve. A költségvetésünkben a reális, piaci árakat vegyük alapul, hisz a pályázati szerv ellenőrizni fogja az elköltött összeget.

Hathatós segítség 

Ne a Széchenyi 2020 program pályázatainak megjelenése után, hanem időben, előtte keressük meg a Széchenyi Programirodát, ha segítségre van szükségünk. Rendezzük össze a kérdéseinket, és akkor bombázzuk vele a szakértőket, mikor még elérhetőek és tudnak ránk elegendő időt szánni.