Körtefa, Levendula, Zsálya - hangulatos vendégházak nevei a Cserhát dombjai között fekvő Alsópetényben. Az első megépítése tovább gerjesztette az igényt, a harmadik házra már pályázati támogatást is nyertek.

Széchenyi2020

 

Az első ház egy hatalmas körtefáról, a második a kertjében fű helyett ültetett levenduláról, a harmadik ugyancsak a kertben más fűszernövények mellett ültetett zsályáról kapta a nevét. A négy napraforgós vendégházakat Tömösvári Szilvia igazgatja, a kialakításukban is nagy szerepet játszott. “Az első kettőt még önerőből építettük, a harmadikra vidékfejlesztési pályázaton nyertünk 20 millió forint körüli támogatást” - mondta.

A falusi turizmusba korlátozott szálláskapacitásuk miatt vágott bele az ugyancsak a településen található Prónay-kastély igazgató nőt alkalmazó vállalkozás.“Az első házat még kiegészítő szállásnak szántuk, hogy ne kelljen a szomszéd faluba átvinni a vendégeket nagyobb társaság esetén.” A kastély ugyanis inkább rendezvényhelyszín, mint szálláshely. Aztán kiderült, hogy amúgy is lenne igény a falusi turizmusra. Erre kanyarog a Magyarország legszebb tájait összefogó kéktúra útvonala, és “Folyamatosan jöttek a túrázók, hogy szállást keresnek.”

A növekvő igényeket kiszolgálandó készült el a második ház. Ennek kertjét nem csak azért ültették tele illatos levendulával, mert kevesebb a gond vele, mint a gyeppel, hanem mert nagyon szeretik a nyugtató illóolajjal teli virágok illatát, és persze fel is használják a vendéglátásban: házi szörp készül belőle és levendulazsákocskák a vendégek számára. A részben pályázati támogatással finanszírozott - az építési költségekre és eszközbeszerzésre kapták a vissza nem térítendő támogatást - harmadik ház kertjében is ezért alakítottak ki gyógy- és fűszernövény-ültetvényt, illetve üvegházat: az itt megtermelt fűszerkeverékkel és teával ugyancsak megkínálják a vendégeket.

Széchenyi2020

“A falusi turizmus a szívünk csücske lett, egészen más, mint a többi” - mondja Tömösvári Szilvia, és csak elismerően bólintunk a hangulatos házak láttán. És, hogy miért más? “Mert a vendégek szeretnek idejönni. A házak berendezése, a kertek kialakítása - ha maga csinálja az ember - közel kerül a szívéhez. Egyre többen keresik a nívós vendégházakat, egy négy napraforgós ház már minőségi turizmusnak számít, igazi feltöltődést jelent.”

A vendégek két csoportra oszthatók, vannak az egy napra megszálló, kéktúrát járó bakancsos turisták, és az egy-egy hosszú hétvégére érkező baráti társaságok, családok, és kutyás vendégek, az egyik házuk ugyanis háziállat-barát. A vendégeket a helyi programok bemutatásával, a kastélyban található wellness-központ elérhetővé tételével igyekeznek minél több nap eltöltésére bírni.

A pályázati támogatás kapóra jött, hogy bővülni tudjanak és kiszolgálhassák a növekvő igényeket. A 2014-2020 közötti időszak Vidékfejlesztési Programjának keretein belül jelenleg is lehet pályázni falusi turizmus fejlesztésére.