Kis befektetés, nagy hozam - ezt az állítást többnyire pénzügyi tanácsadásnál szoktuk hallani, pedig ugyanúgy igaz lehet az egyes őshonos növényfajták termesztésére is. Méltatlanul elfeledett növényeinkkel ugyanis jóval kevesebbet kell foglalkozni, mégis számtalan felhasználási lehetőség rejlik bennük. Ráadásul, aki úgy dönt, hogy belevág a termesztésükbe, többmilliós támogatást is kaphat a Széchenyi 2020 Program keretében.

 szécheny2020

 

Az őshonos növények már régebb óta itt vannak, mint az ember, éppen ezért elég idejük volt alkalmazkodni az éghajlathoz, csapadékmennyiséghez, páratartalomhoz, vagyis jól érzik magukat abban a földben és azon a klímán, amelyben megtalálhatók. Vegyszerek nélkül termelhetők és kevésbé kényesek. De vajon milyen növényeket érdemes termeszteni? A lista valószínűleg kimeríthetetlen, de mi azért segítségképpen összegyűjtöttünk néhány példát, amelyek közül érdemes válogatni, ráadásul még a kezdő gazdálkodók is bátran megpróbálkozhatnak az ültetésükkel.

Egy igazi vitaminbomba

A homoktövis igazán hálás növény, hiszen akármilyen talajon megél, ráadásul jól tűri a szárazságot és a fagyot is, azzal azonban számoljunk, hogy nagy a napfényigénye. Fontos odafigyelnünk arra, hogy a nőivarú egyedek mellé porzósat is telepítsünk. A javasolt ültetési távolság körülbelül 4 méter sor- és 2 méter tőtávolság. A homoktövis gyümölcsét könnyű leszedni, hiszen szerencsére a bogyói nem egymás hegyén-hátán nőnek. Rendkívül magas C-vitamin tartalmukról ismertek, ezenkívül védik az immunrendszert. Nemcsak nyersen fogyaszthatjuk őket, hanem lekvárt is készíthetünk belőlük.

A türelem rózsát terem...

… jelen esetben azonban sokkal inkább erdei gyümölcsöt. A magvetéssel szaporítható berkenyefa ugyanis sok-sok év után hozza meg első termését: néhány centiméter átmérőjű gyümölcseit. Napfényes helyet és kissé nyirkos talajt igényel. Fiatalabb korában rendszeresen kell öntözni, később azonban már könnyen átvészeli a száraz időszakokat is. Kerek termése élénkvörös színűre érik be, amelyből kiváló befőttek, lekvárok, zselék készíthetők, sokszor vadhús mellé kínálnak belőle szószt. Gyümölcse jótékony hatásairól is ismert, jót tesz a szív- és érrendszer egészségének.

A hamisítatlan fűszernövények

A turbolya egy érdekes egynyári növény, és nemcsak különleges íze, hanem  jótékony, gyógyító hatásai miatt is. A növény magjait március végén, április elején lehet elvetni, és körülbelül hat héttel később már le is lehet szedni az első leveleket. A szárai körülbelül 50 cm hosszúak, levelei a petrezselyem zöldjéhez hasonlítanak, viszont az ízük édeskés, ezért nevezik gyakran édespetrezselyemnek is. Zsenge hajtásaiból sokszor salátát készítenek, továbbá gombás mártásokhoz, levesekbe és sült húsokhoz is előszeretettel használják.

És mivel a gasztronómia a fénykorát éli, érdemes még megemlíteni a borsikafüvet vagy csombort, már csak azért is, mivel a nevelése szintén nem jelent nagy problémát, Nagyon jól tűri a szárazságot, egyedül a napfényigénye nagy. A magját március végén, április elején egy-két centi mélyen, 25-30 centi sortávolságra érdemes elvetni. Kiváló fűszer- és gyógynövény, előételekhez, zöldséges húsos töltelékekhez és salátákhoz is remek ízesítő.

Hogyan lehet pályázni?

A fentebb felsorolt példák is jól bizonyítják, hogy érdemes belevágni az őshonos növények termesztésébe, hiszen a befektetett - szerencsére nem túl sok - energia többszörösen is megtérül. Amennyiben álmaink megvalósításának már csak a rendelkezésre álló anyagi források szabnak határt, akkor mindenképpen érdemes alaposabban megismerkedni a Széchenyi 2020 Programmal, amelynek pályázati felhívásai különösen nagy hangsúlyt fektetnek a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására. A fiatal gazda programra 2017. március 16-tól lehet jelentkezni.