Már elöljáróban szeretnénk leszögezni: nem tudjuk konkrétan megmondani, mire tudnak a fiatalok pályázni. Ám ez nem azért van, mert nincs számukra elérhető uniós forrás. Épp ellenkezőleg! A programok skálája olyan széles és sokszínű, hogy az talán egy egész éves blogposzt tematikát kitöltené – mindamellett, hogy a pályázatok kiírása és határideje is folyamatosan változik.
Ugyanakkor a területekkel és programokkal érdemes általánosan is képben lenni, egyrészt azért, mert jól látható, hogy az élet bármely területén, bármilyen társadalmi helyzetben lévő fiatal pályázhat forrásokra, másrészt azért mert az őket is célzó hat operatív program forráskeret-összege 2014 és 2020 között 7 706,09 (!) milliárd (!) forint.*

Tanulás, felzárkóztatás, vállalkozás indítása és fejlesztése, vidékfejlesztés és környezettudatosság erősítése – általánosságban ezek azok a főbb területek, amelyeken belül a fiatalokat célzó uniós támogatások érhetők el. A felsorolt területek az Európai Bizottság által elfogadott tíz operatív program közül hatban megtalálhatók, amelyek a következők:

(Vigyázat, elsőre rémisztő elnevezések jönnek, de annál hasznosabb megismerkedni velük!)

GINOP
azaz Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program
Ez a legnagyobb falat, összesen 2 766,56 milliárd forintnyi támogatás hívható le a különböző programok megvalósítására. Így többek között vállalkozásfejlesztésre, információs és kommunikációs technológiák jobb kiaknázására, versenyképes munkaerő képzésére, tudásgazdaságra, valamint (akár lakások) energiahatékonyság növelésére állnak rendelkezésre források.

TOP
azaz Terület- és Településfejlesztési Operatív Program
A fiatal generációk lehetőségeit a kevésbé fejlett régióinkból indulók esetében is támogatni kell, amiből a jelentős forráskeretekkel, összesen 1231,37 Mrd forinttal rendelkező TOP is kiveszi a részét. A program kiterjed a fejlett Közép-Magyarországi régión kívüli összes megyére, tehát az ország minden olyan területére, ahol szükség van a felzárkóztatásra.

VEKOP
teljes nevén Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program
A pályakezdőket talán a legjobban a legfejlettebb hazai régió támogatási formái érintik leginkább. A további fejlődésre, a gazdasági versenyképesség növekedésére 287,59 Mrd forint áll a program rendelkezésére.

KEHOP
azaz Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program
Célja a szemléletformálás: a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra, a megújuló energiaforrások alkalmazására, illetve különféle természetvédelmi beruházások fejlesztésére fókuszál és többek között a kisgyermekes szülők sikeres munkába állását is támogatják. A programra 1173,68 Mrd forint forráskeret áll rendelkezésre.

EFOP
vagyis Emberierőforrás-fejlesztési Operatív Program
Az elérhető 951,89 milliárd forintból a szegénység elleni küzdelem mellett fontos szerep jut a köznevelés minőségének növelésére, a felsőfokú végzettségűek számának növelésére és a kutatás-fejlesztésére.

VP
azaz a Vidékfejlesztési Program
A program fontos része az egész életen át való tanulás és szakképzés előmozdítása. De az elérhető 1295 milliárd uniós forrásból a fiatal gazdák továbbra elérhetnek például beruházási támogatásra vonatkozó pályázatokat, ez pedig komoly lehetőségeket rejt magában, foglalkozzon valaki akár állattenyésztéssel, akár kertészettel.
Az elérhető aktuális pályázatokért érdemes a https://www.palyazat.gov.hu/ oldalt, illetve személyesen az ország számos pontján elérhető Széchenyi Programirodákat (http://www.szpi.hu/) felkeresni.

*310,1-es technikai forintárfolyammal számolva.

Forrás:
Az adatokat a tavalyi SUPER 2020 című, a Miniszterelnökség által kiadott kiadvány 50-53 oldalaiból, illetve az alábbi az előadásból http://www.mkt.hu/wp-content/uploads/2016/09/Viski_Jozsef.pdf vettük.