A gomba nem túl igényes, nem kell neki nap, sem meleg, és így is egész évben bőven terem. Csak győzze leszedni, aki ebbe vág bele. Ehhez uniós támogatást is lehet igényelni a Széchenyi 2020 Program keretein belül.

Széchenyi2020

 

Növénytermesztőnek vagy állattenyésztőnek lehetne inkább nevezni azt, aki gombatermesztéssel foglalkozik? Persze eredetileg inkább növénytermesztőnek mondhattuk őket, de valójában egyik sem.

 Sem ez, sem az

 A gomba sem nem növény, sem nem állat, hanem gomba. Az utóbbi időben hosszan tartó viták során a gombákkal foglalkozó kutatóknak sikerült elfogadtatni azt, hogy a gombákat nem lehet egyik kategóriába sem rendszerezni, hanem saját jogon alkotnak önálló rendet az élővilágban.

 Több tény is alátámasztja ezt, íme néhány a sok közül:

  • sejtjeik külső-belső felépítése mind a növényekétől, mind pedig az állatokétól eltérő;
  • sejtjeik fala nem cellulóz, hanem kitin;
  • erős bennük a fehérjeszintézis, nagy mennyiségben képződik bennük állati keményítő;
  • színanyagaik a sejtnedvben oldott állapotban vannak jelen;
  • míg a növények táplálkozása autotróf, a gombáké az állatvilághoz hasonlóan heterotróf (napfény nélkül, kemoszintézissel működnek);
  • enzimtevékenységük ugyanakkor még az állati sejtekénél is erősebb.

Tehát aki gombát termeszt, elmondhatja magáról, hogy ő nem egy egyszerű növénytermesztő. A gombatermesztés ráadásul jól kiszámítható hozammal jár, nem jellemző, hogy az időjárási körülmények különösebben befolyásolnák a hozamot. Ebbe fogni biztos jövedelmet de folyamatos elfoglaltságot is jelent.

Széchenyi2020

 Tömeggombák

 Magyarországon jellemzően ötféle gombát termesztenek nagyüzemekben, de ebből négy fajta az, ami a hagyományos étkezés részét képezi:

- fehér csiperke;

- barna csiperke;

- laskagomba;

- siitake gomba.

 Ezek az úgynevezett tömeggombák. Ezeket érdemes - és lehet - nagyüzemben, vállalkozásban kifizetődően termeszteni.

Rajtuk kívül egy viszonylag újfajta gomba jelent meg, de ebből - mivel elsősorban gyógyászati felhasználásra való - korántsem termelnek annyit, ami miatt összehasonlítható volna a többivel. Ez a pecsétviaszgomba, a kínai hagyományos orvoslás egyik sarokköve.

Az erdei gombákat nem lehet ellenőrzött kereket között, a tömeggombákhoz hasonlóan kiszámítható, nagy hozammal termeszteni. Azok esetében marad az erdei gombászás. Ez persze árukban is érzékelhető, bár tápanyagtartalomban a termesztett gomba sem marad el mögöttük különösebben - legfeljebb aromáját tekintve, de ez már ízlés (és persze pénztárca) kérdése.

Rád ne nyíljon!

És hogy mire számítson az, aki gombatermesztésbe kezd? Folyamatosan termő gombára, és sok munkára. A gombával nincs megállás, ha belevágunk, akkor január elsejétől december 31-ig minden napra akad munka - mondta a Nektek8-nak a törökbálinti Dudás Gábor, aki harmadik generációs gombatermesztő.

Széchenyi2020

A jellemzően pincékben, illetve újabban sok helyen hatalmas, nagy részben automatizált gombaházakban termesztett gombák hullámokban teremnek, és akkor minden munkáskézre szükség van a szüreteléshez, különben “rányílik” a gomba a termesztőre. Ez azt jelenti, hogy kinyílik a kalapja és elszórja a spóráját, és akkor oda a termés. “Egyik gomba sincs kibékülve saját spórájával, nagyon oda kell figyelni” - mondta a termelő. Persze van, ahol a kinyílt kalapos gombára vevők (ezt nevezik a portobellónak), egy időben az olasz piacon keresték nagyon - Dudás Gábor szerint.

Oda kell még figyelni, hogy mikor kapnak vizet (naponta locsolják), melyik gomba mikor és mennyi fényt kapjon, vagy hogy ne kerüljön egymáshoz közel a csiperke és a laska, illetve hogy szállításkor szigorúan 2-4 Celsius fok közötti hőmérsékleten tartsák, különben nem tartja jól a minőségét.

A gombákat speciális komposztanyagban termesztik, ennek pontos összetételét titokban tartják a gyártók. A gombafonalakon kívül van bennük lótrágya, csirketrágya, némi műtrágya és egyéb anyagok, de a komposzt összetétele a termesztett gomba fajtájától is függ. Egy friss adag gombakomposzt 3-4 hullámban terem le. Egy hullám 2-4 napig tart, akkor folyamatosan szedni kell. A folyamatosság fenntartása nagyon fontos, hogy állandóan ellássa a vevőit áruval, és így meg tudjon maradni a piacon.

Széchenyi2020

Csak hőkezelni!

És ha már az asztalra kerül? Akkor előtte ne hámozzuk, csak mossuk (a tiszta kesztyűben leszedett gomba a pincékben (gombaházakban) nem koszolódik, ami rajta van az legfeljebb csak a komposztot takaró humusz egy-egy morzsája. Ne süssük-főzzük túl, épphogy csak hőkezeljük, így jobb lesz az íze, és nem válik rágóssá (mint pl. a laska).

Aki gombatermesztésbe vágna, annak több lehetősége is van a Széchenyi 2020 Programon belül. Egyrészt ott van a többek között gombaházak indítására, korszerűsítésére kiírt pályázat,. Másrészt a fiatal gazda program keretein belül pályakezdő mezőgazdasági vállalkozók is hozzájuthatnak a vállalkozás elindításához szükséges anyagi forrás egy részéhez.