Őshonos állatot tartani nem csak szép hagyományőrzés, de génjeik, és a biológiai sokszínűség fenntartásával hosszú távú haszna is van. Na, de mit tudnak azok a haszonállatok, amik tartására 14 milliárd forint támogatást osztanak ki a Széchenyi 2020 Program keretein belül? Íme nyolc közülük.

 

Jól alkalmazkodtak a helyi klímához, a természeti feltételekhez, jó az ellenállóképességük, ez az őshonos állatok hazai előnye, bár sokuk tartása gazdaságilag már nem feltétlenül kifizetődő. Mégis, az emberek szívéhez nőttek, részeik hagyományaiknak, illenek a hazai falusi idillbe. Megtartásuk révén megőrződik genetikai sokszínűség, és ki tudja, mi vár ránk, ami miatt még jól jönnek majd a jövőben, kár lenne veszni hagyni őket. Ezt a magyar állam és az Európai Unió is felismerte, ezért segítséget nyújt azoknak, akik ilyen állatokat tartanak.

Az őshonos védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzése címen indított pályázatban egy rakás ismerős és kevésbé ismerős egykori haszonállat tartását támogatják. Azért támogatják, mert olyan nagy anyagi hasznot nem termelnek, hogy csak ezért érdemes lenne velük foglalkozni, de a fentebb részletezett, a puszta gazdaságossági szempontokon túlmutató okok miatt fontos, hogy legyen, aki foglalkozzon velük.

De tudja, milyen állatokról van szó? Íme nyolc közülük:

Az erős

A magyar házibivaly az egyik legkülönlegesebb haszonállat. Régen erejét hasznosították, de húsát és tejét is felhasználták. Utóbbiból különleges minőségű tejtermékek készíthetők, aminek még fontos szerepe lehet a modern hazai gasztronómiában.

A kitartó

A hucul ló, vagy másként a kárpátok pónija, az eurázsiai vadló, a tarpán legközelebbi rokona. Erős, zömök fajta, igavonásra, lovaglásra is alkalmas nehéz, hegyes terepen is. Manapság hobbiból tartják, kezes, biztos vágtázó, a hagyományőrző lovasíjászat gyakorlóinak kedvelt hátasa.

A népszerű

A mangalica pár száz éve alakult ki, rideg, igénytelen tartása és sonkájának különleges zsírossága miatt húsa igen keresett prémiumtermék.

Az ősi kócos

A rackajuhnak kultúrtörténeti - mert gereznája adta a pásztorok jellegzetes subáját -, és történelmi - mert már a honfoglalás korában megjelent a Kárpát-medencében - jelentősége van, de esztétikuma sem elhanyagolható, égnek meredő csavart szarvaival. Húsa jóízű, ennek bioélelmiszerként való hasznosítására már tettek lépéseket.

Az alig látható

A fogolyszínű magyar tyúk a hazai tyúkok egyik mostanra már nagyon ritka színváltozata. Annyira ritka, hogy a baromfi-génmegőrzéssel foglalkozó szakemberek egyik legfontosabb feladata, hogy összegyűjtsék a még fellelhető egyedeket, és új állományokat alakítsanak ki.

Az igazi különlegesség

A fodros tollú magyar lúd tollai szalagszerűen fodrozódnak húsának, májának minősége megegyezik a simatollú változatáéval.

A tiszta génű

Olcsón tenyészthető kacsafajta a tarka magyar kacsa, mert igénytelen, fürge, jó a takarmánykeresési ösztöne, edzett és szapora - írták róla régebben. A vadas színűnek is nevezett kacsát nem próbálták külföldi fajtákkal keresztezni, ezért az járja róla, hogy ez a változat őrizte meg leginkább eredeti, őshonos jellegét.

A bosnyák

Mivel főként Boszniában tenyésztették nagyobb számban bosnyák pulykának is nevezték a réz pulykát. Bőven tojik, a betegségeknek jól ellenáll, és annyira edzett és igénytelen, hogy annak idején lábon hajtva hozták a magyar piacokra. Az alföldi tanyavilágban még van belőlük.

Persze, aki ilyen állatokat tartana a Széchenyi 2020 Program támogatásával, annak sok feltételnek meg kell felelnie. Csak párat megemlítve:

  • be kell tartani az előírt tenyésztési programot;
  • gyakran eredeti rideg körülmények között kell tartani;
  • figyelni kell az állatok genetikai tisztaságára.

A támogatás ugyan azért jár, hogy részben kompenzálják, hogy tartásuk nem feltétlenül gazdaságos, azért ezek az állatok tudnak valamit, amit a nagyüzemi tartásban nevelt hibridek nem: bírják a ridegtartást, természetközeli az életmódjuk, és ellenállók, amik fontos szempontok a biogazdálkodás vagy a prémium élelmiszerek előállítása során. Az őshonos állatok ezek révén jól fekszenek az egészségtudatos, jó minőségű hazai élelmiszert vagy ínyencséget kereső fogyasztóknál, így még akár támogatás nélkül is megállhat a lábán az, aki odaadással és tehetséggel foglalkozik velük.