Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Forradalom a munka világában - Hogyan támogatja ezt a Széchenyi 2020 program?

Most kiderül hogyan segíthet neked és vállalkozásodnak a Széchenyi 2020 program a távmunkában. Ami biztos, hogy érdemes pályázni, mert csak nyerni lehet vele.

0 Tovább

Ezt olvassa el, ha uniós pénzre pályázna

A Széchenyi 2020 programon belül jelentős uniós pénzforrás áll a pályázni kívánók rendelkezésére. Vizsgáljunk meg közelebbről néhány alapfogalmat, amikkel érdemes tisztában lenni azoknak, akik sikeresen szeretnének pályázni!

0 Tovább

Nem arról szólt az egész, hogy csak odaadják a pénzt

Gabi és Viki ipari oktatószimulátorokkal kereskedik. Vállalkozásuk elindításához pályáztak állami támogatásért, de a pénz mellé képzést is kaptak. Cégük hamar nyereséges lett, de a profitot visszafogatják, és tovább figyelik a pályázati kiírásokat.

0 Tovább

Játszva adnák vissza az ipari szakmák megkopott fényét

A hegesztéstechnikától jutott el a legkülönfélébb ipari oktatószimulátorokig két fiatal gyöngyösi nő a Széchenyi2020 program segítségével. Vállalkozásuk mára tíz országban forgalmaz ilyen berendezéseket, cégük idén vállalkozói díjat kapott, indulásukat Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázata könnyítette.

Túl könnyen jár a targonca kormánya, nem érzem, hol van a középállás. Tekerem jobbra, tekerem balra, az emelővilla hol erre hol arra áll, a kamion raktere szűk, csak lassan merek manőverezni. Végre odaérek a raktér közepén álló raklaphoz. Többszöri próbálkozásra, de csak beillesztem alá a targonca emelővilláját, felemelem az árut, jöhet a kitolatás.

De túl könnyű a kormány, jobbra-balra imbolyog a nehéz súllyal a jármű. Nem jutok ki a raktérből, nekiütközök a kamion oldalának, kiszakítom a ponyvát, a rakomány leborul. Legalábbis ez történt volna, ha a valóságban ülök fel egy targoncára. Ez azonban csak egy szimulátor, a szűk gyöngyösi utcába be sem férne egy kamion. Még szerencse, így senki nem fogja rajtam leverni a megsemmisült rakomány kárát. Péter, a Learn Virtual Europe munkatársa pár gombnyomással új pályát kapcsol, és minden gond nélkül lehet tovább pakolni.

A fiatal testvérpár, Benusné Tóth Gabriella és Tóth Viktória által alapított cég ilyen, és ehhez hasonló oktatószimulátorokat forgalmaz Európa-szerte. Gyöngyösi bemutatótermükben a targoncaszimulátor mellett hegesztő, fényező és más szakipari tevékenység elsajátításához felhasználható oktatóeszköz is sorakozik.

A két nő által két éve alapított cég Litvániától Belgiumig Európa tíz országában kizárólagos forgalmazója a jellemzően spanyol, francia vagy amerikai fejlesztésű eszközöknek. Magyarországon szakiskolák, munkatársaikat továbbképezni kívánó cégek a vásárlóik. “Ezekkel az eszközökkel bárki kézbe foghatja az adott szakmát” - mondja Gabi, aki az idegenforgalomtól a hegesztéstechnikán át jutott az ipari oktatószimulátorokig.

A hegesztéstechnikával férje révén ismerkedett meg, aki a cég műszaki igazgatója, és tíz éve dolgozik azon, hogy a hegesztőképzésbe integrálja  a hegesztőszimulátort. Innen jött az ötlet, hogy ne csak a hegesztéshez, hanem más szakmákhoz való oktatószimulátorokkal is próbálkozzanak. A fiatal anya szerint több előnye is van a szimulációs oktatásnak: költségkímélő, környezetkímélő, és a számítógépes eszköz szinte játékká teszi a szakmai gyakorlatot a fiatalok számára.

A szimuláció alkalmazásával korábban férje hegetéstechnikával foglalkozó cégének egyik divíziójában már foglalkoztrak, de már keresték a lehetőségét egy ideje, hogyan lehetne ezt továbbfejleszteni. Külön céget akartak alapítani, és továbblépni a területen. Ezek a gépek azonban drágák, egy-egy darab ára meghaladja a tízezer eurót.

Végül úgy döntöttek, pályázni fognak támogatásért, és azonnal léptek,amint kiírták a nekik megfelelő pályázatot - ez a fiatalok vállalkozóvá válását elősegítő Támop 2.3.6 volt. A pályázatot együtt írták testvérével, Viktóriával, aki pénzügyi, gazdasági területen tanult főiskolán. Ő azt mondja, tanulmányai és szakmai gyakorlata révén - amit egy multicégnél töltött - nem jelentetett nehézséget sem a pályázat, sem az, hogy összerakják az ehhez szükséges üzleti tervet.

Amikor végül 2014-ben beadták a pályázatukat, nem csak az induláshoz szükséges pénzhez, hanem olyan képzéshez is jutottak, ami hozzásegítette őket, hogy sikeresebb vállalkozók lehessenek. “Minden infót megkaptunk, ami egy induló vállalkozásnak fontos.” Végül azonban nem csak, hogy elnyerték a hatmillió forintos támogatást, hanem idén rendkívüli elismerést is kaptak a pályázatot lebonyolító Fiatal Vállalkozók Szövetségétől (Fivosz).

A november 14-19. között megrendezett Fiatal vállalkozók hetének gáláján két díjat is kiosztott a szervezet azok között, akik részt vettek a vállalkozóvá válást elősegítő programban. A díjakat a leginkább életképesnek tekintett új cégek kapták. Gabi és Viki cége a Jövő reménysége díjat nyerte el. “Nagy megiszteltetés, reméljük megszolgáljuk a bizalmat” - mondta erre Viktória.

A fiatal cégvezető azonban nem csak az üzletre koncentrál. "Társadalmi szerepvállalásunk keretében szeretnénk visszaadni ezeknek az ipari szakmáknak mára megkopott fényét." Ennek érdekében rendszeresen járnak bemutatókra, pályaorientációs rendezvényekre, iskolai nyílt napokra, ahol bárki, kockázat nélkül kipróbálhatja, hogy megy elsőre a fényezés, vagy a hegesztés egy AVI-gépen.

És mit tanácsolnak azoknak, akik követnék a példájukat? Mérjék fel a kockázatokat, mérjék fel a piacot, higgyenek magukban, és elképzelésükben, és ne adják fel az esetleges első csalódások után - mondja Viki.

A vállalkozókkal hétfőn videóriportban ismerkedhetnek részletesebben meg olvasóink.

0 Tovább

Palacsintából is lehet menő vállalkozást csinálni

Oszlánczi Réka a miskolci térségben vezet egy jól menő, regionális jelentőségű franchise étteremhálózatot, ahol minden a palacsinta körül forog. Jelenleg egy gyakornoki program keretein belül pályázik, hogy pályakezdő munkavállalókat vonhasson be a vállalkozásába. A 2020-ig tartó időszakot a lehetőségek fénykorának tarja, és minden fiatalt arra buzdít, hogy használja ki a pályázati lehetőségeket.

0 Tovább

Nektek8?

blogavatar

Ha vállalkozni szeretnél, de nem tudod, hogyan szerezhetnél pénzt hozzá, pont jó helyen vagy, a Nektek8 segít! Érdekességek és hasznos tippek a Széchenyi 2020 programról.

Utolsó kommentek