Az Európai Unióban és Magyarországon is nagyon fontos a környezettudatosság, a megfelelő állattartási szokások, így pl. az őshonos veszélyeztetett haszonállatok tenyésztése. Emiatt a Széchenyi 2020 program is kiemelten támogatja azokat a kis és középvállalkozásokat, akik ilyen fajtájú állatokkal foglalkoznak.

széchenyi2020

 

Vissza nem térítendő támogatással honorálják a Széchenyi 2020 Programban azokat, akik védett őshonos, illetve veszélyeztettet mezőgazdasági haszonállatokat tartanak otthon, akár kisebb számban is. Az érintett állatfajták fenntartásához a V-4-10.2.1.-15 számú felhívásban lehet pályázni.  A feltételek között szerepel, hogy az állatokat minél inkább az eredeti tartási hasonló körülmények között, eredeti takarmányozási módszerekkel tartsák, pl. szabad tartásban. A tenyésztési jogszabályok betartását és a programot a fajták fenntartásáért felelős tenyésztő szervezetek és tenyésztési hatóság bevonásával felügyelik.

Miért éppen az őshonos állatok?

Az őshonos hazai fajták már hozzászoktak, jól alkalmazkodtak a helyi klímához, természeti feltételekhez, emiatt jobb az ellenálló képességük is. Könnyebben elfogadják őket a helyi lakosok, beleillenek a falusi hangulatba. Lényegesen könnyebben tarthatóak a szabadban, hiszen megőrizték ősi ösztöneiket.

Milyen állatok tenyésztésére igényelhető támogatás?

  • szarvasmarhafélék közül: a magyar szürke és a magyar házibivaly, a veszélyeztetett magyar tarka;
  • lófélék közül: a huncul, a gidrán, a kisbéri félvér, a lipicai, a furioso-northstar, a nóniusz, a magyar hidegvérű, a shagya arab
  • a magyar parlagi szamár;
  • sertésfélék közül: a fecskehasú mangalica, a szőke mangalica, a vörös mangalica;
  • juhfélék közül: a cigája, a cikta, a hortobágyi magyar racka, a gyimesi racka, a tejelő cigája, a magyar merinó;
  • a magyar parlagi kecske;
  • tyúkfélék közül: a fehér magyar tyúk, a fehér erdélyi kopasznyakú tyúk, a fekete erdélyi kopasznyakú tyúk, a fogolyszínű magyar tyúk, kendermagos magyar tyúk, a sárga magyar tyúk, a kendermagos erdélyi kopasznyakú tyúk;
  • magyar parlagi gyöngytyúk;
  • lúdfélék közül: a fodros tollú magyar lúd, a magyar lúd;
  • kacsafélék közül: a fehér magyar kacsa, a tarka magyar kacsa;
  • pulykafélék közül a bronz pulyka és a réz pulyka

Milyen feltételek mellett lehetett pályázni?

Azok nyerhetik el a támogatást, akik fajtatiszta, törzskönyvezett és a fajta fenntartásáért felelős tenyésztőszervezet igazolásával rendelkező nőstény egyedeket – baromfifélék esetén hímeket is – tartanak, saját tenyészetben, Magyarországon. Már a pályázat benyújtásának napján rendelkezni kellett legalább a meghatározott mennyiségű (ez fajonként eltérő) nősténnyel: szarvasmarha, ló esetén egy, juh, sertés esetén 10, baromfiknál 20 állatot kellett legalább tartani. Utóbbiaknál mindkettő nem támogatható, de a hímek száma nem haladhat meg bizonyos számot.

Aki igényelte a támogatást, annak szerepelnie kell a Tenyészet Információs Rendszerben, mint a bejegyzett állat tartója. Az állatok érdekében maradéktalanul be kell tartani az adott fajta fenntartásáért felelős szervezet tenyésztési programját pl. származási ellenőrzés, vonal-fenntartási, párosítási szándék, adat-, és genetikai vizsgálatok. Mindezekről napi tenyésztési dokumentációt kell írni, és akár 5 évig visszakereshető nyilvántartást kell vezetni az állatokról.

Minden fajtánál megvan, hogy milyen életkorú állatok vonhatóak be a pályázatba. Egyes fajoknál vannak külön rendeletek, amiknek meg kell felelni.