Hazánkban igen nagy kereslet van a különböző féle szántóföldi növények iránt, arról nem is beszélve, hogy az állattenyésztéshez is elengedhetetlen kellék a takarmánynövények használata. Ezért tehát ha valaki fiatal gazdaként azon törné a fejét, hogy milyen vállalkozásba kezdjen, akkor mindenképpen érdemes számba venni a növénytermesztést. Minden gazdálkodni vágyó fiatal számára nagyban megkönnyítheti az indulást a Vidékfejlesztési Program, amelyben most több mint 37,5 milliárd forint támogatásra is lehetőségünk van pályázni a kezdetekhez, az indulás megkönnyítéséhez.

Széchenyi2020

 

És hogy az indulásnál mire érdemes odafigyelni? Mézes Zoltán, a 4M-97 Kft. nevű családi vállalkozás vezetője úgy véli, ha valaki teljesen a nulláról indul, akkor célszerű kisebb területen elindulni, és szépen apránként fejlődni.

Mézes Zoltán és családja is egészen kicsiben kezdték 1994-ben a családi gazdaságot és azóta folyamatosan bővülnek, jelenleg már gyümölcstermesztéssel és raktározással is foglalkoznak, a fő profiljuk azonban továbbra is a szántóföldi növénytermesztés maradt.

"Leginkább árpát, repcét, búzát, napraforgót és kukoricát termesztünk, de az aprómagot is elvetjük, többek között ilyen például a lucerna is. Ezenkívül rendszeresen tartunk növényvédelmi és fajtabemutatókat is" - mesélt működésükről Mézes Zoltán. "A géppark megfelelő kialakítása is nagyon fontos, nálunk például pont a gépesítettség magas szintje miatt mindig időben, az időjárási körülményeknek és a talajállapotnak megfelelően tudjuk elvégezni a műveleteket" - folytatta, majd azt is hozzátette, hogy természetesen elengedhetetlen a megfelelő szakemberek segítsége. És bár a növénytermesztésben nem létezik két egyforma év, a családi vállalkozás a magas szakmai színvonalnak és az jól kiépített eszközparknak köszönhetően még a folyamatosan változó viszonyok mellett is sikeres tud maradni.

Mézes Zoltán szerint egyébként, ha egy fiatal gazda ilyen jellegű vállalkozásba kezd, akkor neki először érdemes kisebb területen, akár szerteágazóbb, de mégis összekapcsolódó tevékenységekbe fogni, vagyis a növénytermesztést össze lehet kötni akár a feldolgozással is. Ebben az esetben pedig az, hogy az vállalkozást indító ember támogatásért forduljon, gyakorlatilag elengedhetetlen. Mézes Zoltán és családja maguk is pályáztak, amelynek köszönhetően többmilliós anyagi támogatást kaptak.

„A Széchenyi2020 program keretein belül szerzett támogatás ebben a szakmában gyakorlatilag kikerülhetetlen, ha valaki belefog ebbe a vállalkozásba és szeretné sikerre vinni, az mindenképpen kérjen anyagi segítséget, hiszen a gazdaság szinte életképtelenné válna az állami támogatás nélkül.” – mondta Mézes Zoltán.

Ha tehát fiatal gazdaként vágunk bele a szántóföldi növénytermesztésbe, mindenképpen gondoljunk a pályázatra az induláshoz. Szerencsére a Széchenyi 2020 Program segíteni tud abban, hogy a gazdálkodók megvalósítsák az álmaikat.