Sokan nem szeretnek betegség esetén egyből gyógyszerhez nyúlni, inkább próbálnak kíméletesebb módon javítani állapotukon. Számukra remek alternatívát jelentenek a gyógynövények. A tudatosan élők megelőzésképpen is fogyasztanak gyógynövényes teákat, készítményeket. Persze fontos hangsúlyozni, hogy azért nem minden gyógyszer váltható ki gyógynövényekkel. Ám ha kedveled a növényeket, vannak ismereteid arról, hogy milyen gyógynövény mire jó, és érdekel az egészséges életmód, akár te magad is termeszthetsz gyógynövényt. Ehhez most támogatást nyújt a Széchenyi 2020 Program is, külön pályázati forrás van a teljesen kezdők számára.

 

Széchenyi2020

Gyógynövényekben az erő

A gyógynövénytermesztésnek évszázados hagyománya van Magyarországon, amely része az agrárgazdálkodásnak, és természetesen hozzájárul a foglalkoztatottság növeléséhez, vidéki térségekben. A késztermékek iránti kereslet folyamatosan nő, mind a hazai, mind külföldi viszonylatban.

Érdemes figyelni a trendeket, az utóbbi években mindig előtérbe került egy-egy növényfajta, amit a médiában „csodanövénynek” kiáltanak ki, és gyorsan megugrik irántuk a kereslet. Ilyen például a medvehagyma, a verbéna, a kurkuma, a máriatövis, a fekete nadálytő, a piros gyűszűvirág, sőt az aloe vera is. Azért azt is figyelembe kell venni, hogy a kereslet sokszor olyan gyorsan el is apad, ahogy felfutott.

Talán jövedelmezőbb az örök klasszikusokra (mint kamilla, a körömvirág, a csipkebogyó, a galagonya, a mezei zsurló, a cickafarkfű, a citromfű, a kakukkfű) fókuszálni, vagy rátalálni piaci résekre. Olyan növényekre, amikre van kereslet, de valamilyen oknál fogva még kevesen termesztik.

Egyes felmérések szerint egységnyi területen, szántóföldi nagyságrendben gyógynövénytermesztéssel lehet a legnagyobb haszonra szert tenni. Gyógynövényt nem csak kész termékként, hanem alapanyagként is el lehet adni kozmetikai cégeknek, vagy akár gyógyszergyáraknak is.

Mire lehet pályázni?

A Széchenyi 2020 programban nagy hangsúlyt fektetnek a vidékfejlesztésre, a fiatalok támogatására. Így többek között a kertészetek korszerűsítésére, és azon belül is a gyógynövénytermesztésre adott vissza nem térítendő támogatásra is lehet pályázni (VP2-4.1.3.3-16 Gyógynövénytermesztés). A program célja a begyűjtés korszerűsítése, az ágazat versenyképességének fenntartása, új, innovatív és környezetkímélő módszerek alkalmazása.

A programon belül támogatni szeretnék az évelő gyógy-, aroma-, és fűszernövény-ültetvények kiépítését, korszerűsítését. Érdemes azonban utánajárni, hogy az általunk ültetni, termelni kívánt növény megfelel-e a pályázat követelményeinek. A támogatás igényelhető építéssel nem járó kertészeti eszközök beszerzésére is pl. eszközök a fosztáshoz, aprításhoz, vágáshoz, szárításhoz, morzsoláshoz, csomagoláshoz, illetve a gyógynövények termesztéséhez kapcsolódó post-harvest tevékenységhez. A pályázatban tervezhető, elszámolható költség pl. a terület előkészítés, a tápanyagfeltöltés, a szaporítóanyag beszerzés, talaj-, vagy növényanalízis vizsgálat, kerítés építés (bizonyos feltételekkel), gyomirtás költségei stb.

A fiatalokat külön támogatja a program.

A támogatásra 2018 tavaszáig lehet jelentkezni, több kiírt időszakban, így érdemes figyelemmel kísérni az aktuális pályázatokat.