Ki friss információkért, ki a szakmabeliekkel folytatható diskurzusért, ki pedig azért vett részt fiatal gazdák konferenciáján, hogy személyes közelségbe kerüljön a szektor vezetőivel.

 

Széchenyi2020

A zömében fiatal gazdáknak kiírt pályázatok korábbi nyerteseiből álló közönséget Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előadása köszöntötte, aki többek között arról beszélt, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a fiatal, jó szakmai felkészültséggel és vállalkozó kedvvel rendelkező termelőkre, már csak azért is, mert nincsenek elegen. A 35 év alatti gazdák aránya alig 6 százalék a szektorban. És azért is, mert korszerű ismereteikkel és nyitottságukkal ők lehetnek azok, akik képesek lesznek hosszútávon fenntartható gazdaságot létrehozni. Ezért is akarják emelni a fiatal gazdálkodók számát, többek között a Széchenyi 2020 Program kimondottan nekik szóló pályázataival.

 A teremben mindenesetre nem úgy tűnt, hogy olyan kevesen lennének a fiatal gazdák, az összes szék foglalt volt, a jelenlévő több száz fő érdeklődéssel figyelte az előadókat. Például Viski Józsefet, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárát, aki a pályázatokról beszélt:

  • eddig 52 pályázatot hirdettek, összesen 1126 milliárdos támogatási összeggel;
  • március 31-ig további 14 pályázatot írnak ki, 84,2 milliárd forint értékben;
  • a fiatal gazdák induló támogatására fejenként 40 ezer euró - 12 millió forint - támogatás jut;
  • ezen a pályázaton háromezer jelenkezőre számítanak.

Széchenyi2020

Szóba kerültek a Közös Agrárpolitika 2020 után várható változásai. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerint egyszerűsítésre lehet számítani 2020 után, de attól nem kell tartani, hogy fenekestül felforgatnák a rendszert. Magyar részről azt szeretnék elérni, hogy ne csökkenjenek a területalapú támogatások, és több feljesztési forráshoz jussunk.

A konferencia szervezője a több mint húsz éve fennálló Agrya Zrt. körülbelül 3000 fiatal gazdával áll kapcsolatban, akiknek az érdekképviseletét látja el.

A méhészként pár éve pályázatot nyerő Tamás friss információkért jött, újabb pályázatokkal kapcsolatban. A 2014-ben győztes, Szentes közelében szántóföldi növényeket, és zöldségeket termelő Bencét “a színvonalas és  tűzközelben lévő meghívottak” vonzották a konferenciára. Mást az, hogy közvetlenül lehet kapcsolatba kerülni a vezetőkkel, és találkozhatnak hasonszőrű gazdálkodókkal, ami az érdekképviselet, a piaci megjelenés miatt is fontos. “Meg hát február van, ilyenkor pihenünk egy kicsit, eszünk egy jót.”

Széchenyi2020