Magyarországon az állattartók jelentős része elavult épületekben, korszerűtlen technológiával és magas termelési költségekkel kénytelen dolgozni. Éppen ezért a Széchenyi 2020 program egyik fontos célja az állattartó gazdaságok versenyképességének javítása, az ágazatban foglalkoztatottak számának növelése, és a feltételek megteremtése minél több hozzáadott érték termeléséhez. Ehhez persze szükség van innovatív és környezetbarát technológiák elterjesztésére – nem véletlen, hogy pontosan ezekre is pályázni lehet a program keretén belül.

 

Amikor csúcstechnológiáról beszélünk, sokaknak az önvezető autók, a robotok, a függőlegesen leszálló űrrakéták jutnak az eszébe, pedig a mezőgazdaságban is egyre több olyan modern technológia jelenik meg, amiről talán nem is gondolnák, hogy már a világ számos gazdaságában alkalmazzák őket.

Gépesített tehénfejés

A fejés kemény munka, ráadásul hajnalban kell elvégezi, és a tehenek számától függően több embert is leköt, akik számos más területen is hasznos munkát tudnának végezni. Ezért fordul egyre több gazda a gépesített fejéshez. Az automatikus fejőállomásokba a tehenek akkor állnak be, amikor csak akarnak. Ráadásul a berendezés számos adatot rögzít, a tej mennyiségétől kezdve a napi fejések számáig. Meglepő módon a tehenek kifejezetten kedvelik ezt a technológiát, és akár napi 5-6 alkalommal is önkiszolgálják magukat, szemben a tipikusan naponta kétszer elvégzett emberi fejéssel.

Nyomkövetés chippel

Ma már a tehenek fülébe rádióhullámokkal kommunikáló RFID chipet is elhelyezhetünk. Ettől fogva olyan adatokhoz is hozzájuthatunk, mint hogy mikor és mennyit esznek az egyes állatok. Ezt azért is fontos tudni, mert ha az evési szokások megváltoznak, az betegség jele is lehet.

Hasonlóképpen a jószágok nyakába vagy lábára lehet olyan eszközt rögzíteni, ami megmondja, mennyi időt tölt az állat egyhelyben, és mennyit mozgással. Ez az információ szintén jó lehet betegségek megelőzésére. Sőt, a mozgás természetéből arra is következtetni lehet, hogy mikor áll készen egy nőstény a megtermékenyítésre.

Megfigyelés drónnal

A drónok nem csak hobbinak, szállító- vagy katonai eszköznek jók, de a gazdaságunk megfigyelésére is alkalmasak. A kis méretű repülő eszközök GPS és megfelelő szoftver segítségével akár önállóan is tudnak navigálni, és felvételeket is képesek készíteni.

Több gép, több törődés

Attól mert több gépet állítunk munkába, a gazdák kapcsolata az állatokkal nem fog elgépiesedni – sőt, épp ellenkezőleg. A különféle digitális eszközök által szállított adatoknak köszönhetően sokkal jobban oda lehet figyelni egy-egy jószág problémáira, szükségleteire. És ettől javulni fog mind az állatok egészsége, termelési mutatói és szaporodása is.

A gépeknek köszönhetően pedig felszabadul rengeteg munkaerő, amit másra lehet használni: például növekedésre, több állat tartására – ami viszont egy idő után új munkahelyeket is fog teremteni az ágazatban.