A legismertebb és legnagyobb borászatok már a korábbi uniós programozási ciklusban is felismerték, hogy a pályázati források jelentős fejlesztési lehetőségeket rejtenek számukra. A szektor a földalapú kifizetésektől az ültetvényátalakításon át, a gépbeszerzésen keresztül a pincerekonstrukcióig már eddig is jelentős átalakításokat tudott finanszírozni EU-s támogatásból.

 

A legsikeresebb pincészetek közül az uniós források felhasználásában már eddig is élen járt a Varga pincészet, a Weinhaus Kft., a Bock Borászati Kft., a Dr. Kuti Szőlészeti és Borászati Kft., illetve a KISS és TÁRSAI Kereskedelmi, Termelő és Szolgáltató Kft. Szinte minden borászat esetében a piaci pozíciók erősödése, együtt járt az EU-s pénzek felhasználásának innovációs újításaival.

Jelenleg a borászati fejlesztés erősítése négy célterületre irányul: 1. Gépek, technológiai berendezések beszerzése: 2. Energiahatékonyság növelése: 3. Hozzájárulás az innovációs célú beruházásokhoz; 4. Hozzájárulás a REL („rövid ellátási lánc”) együttműködő csoportok beruházásaink finanszírozásához. A közép-magyarországi borászatok számára kedvező, hogy beruházásuk akár 40%-át is elnyerhetik támogatásként, míg a többiek is csak legfeljebb 50%-ra pályázhatnak.

Jelentős lett a borpromóció szerepe a célkitűzések között, azaz a harmadik országokban történő bormegismertetés területe. Borpromócióra csak tavaly 6 pályázó nyert támogatást. Ilyen téren idén érdemes kiemelni a lehetőségek terepén, hogy a Furmint évének nyilvánította 2017-et a kormányzat, azzal a céllal, hogy felhívja a nemzetközi és a hazai piac, illetve a fogyasztók figyelmét az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára. Ugyan így EU-s forrásokból menthetik meg a Balatonboglári borvidéken termelt bor presztizsének növelésével a helyi termelőket úgy, hogy erre stratégia készül nyárra a Somogy megyében.

Továbbra is jelentős szerepe van a borászati beruházások támogatásában az új gépek beszerzésének lehetőségének, de fejlesztik a melléktermékek lepárlásának ösztönzését is. Idén érdemes arra is odafigyelni az érintett piaci szereplőknek, hogy lehetőség nyílik a növényegészségügyi problémák miatt kivágott ültetvények újratelepítésére, de a támogatások csak akkor vehetők igénybe, ha az ültetvény kivágását hatóság rendelte el.

Jól példázza a dinamikus fejlődést, hogy Tokajban mintegy 6,7 milliárd forintból valósul meg a közösségi bortermelést célzó beruházási program aminek részeként három borászat, egy melléktermék-feldolgozó üzem, egy világszínvonalú kutatóközpont és egy raktárbázis épül, amely a közösségi beszerzést segíti majd.

A Haszon magazin tavaly nyári beszámolója szerint például Petrény Attila egri borász is hangoztatta, hogy még mindig nélkülözhetetlen lendületet adnak az uniós források a fejlesztésekhez. A Petrény Pince három aranyérmet is nyert Franciaország legnagyobb borversenyén 2016-ban, ezzel hazánk legeredményesebb pincészete lett. Egerben jól látszik, hogy azok a borászatok, amelyek rendszeresen pályáztak a fejlesztésekhez, nagyon elléptek a többiektől. Akik a 2014–2020-as ciklusban is tétlenkednek, végérvényesen lemaradnak. A Mandiner beszámolója szerint például az unió segített Fehér Péternek is a Cornus - Somló Spirit Pálinkaház felépítésében, ami talán az ország legnagyobb pálinkaérlelő pincéje, hiszen építészetileg és technológiailag is figyelemreméltó fejlesztéseket sikerült elérniük.