Kiváló minőségű háztáji alapanyagok, a legnagyobb odafigyelés és szakértelem. Mindannyian azt szeretnénk, ha ezek a jelzők írnának körül minden olyan vállalkozót és termelőt, akik maguk készítik el a termékeiket. És természetesen, ami a legfontosabb: csak szívvel-lélekkel lehet és kell is csinálni. Ez természetesen nem is okoz gondot azoknak a termelőknek, akik mindig a legjobb áruikat teszik le az asztalra. Ki ne szeretné például a házi szörpöt, a mézet, vagy a különleges kecskesajtokat!? De azoknak is van egy jó hírünk, akik úgy döntenek, hogy most szeretnének belekezdeni egy ilyen vállalkozásba: a Széchenyi 2020 Programnak köszönhetően ugyanis többmilliós támogatásokra is pályázhatnak.

széchenyi2020

 

Szerencsére ma már Magyarország számtalan pontján találkozhatunk olyan termelőkkel, akik helyben készítik és helyben - vagy legalábbis a közeli települések piacain - értékesítik a termékeiket, és ha igazán szerencsések vagyunk, még a készítés folyamatába is bepillanthatunk. Ott van például a zalaszentgróti Nubia sajtház, ahol megnézhetjük, hogyan készülnek a finomabbnál finomabb túrok, kecskesajtok, joghurtok, de két igazán különleges portékával is megismerkedhetünk. Ezek nem mások, mint a kecskefaggyúból, készült kézműves szappan és az egyedülálló kézkrém.

És ha már a kecsketenyésztésnél tartunk -melynek hosszú távra visszanyúló hagyományait szerencsére ma már számos vállalkozó ápolja-, Balatonmagyaródon is különleges termékekkel ismerkedhetünk meg: itt él ugyanis az Eiter család, akik maguk készítik a különféle fűszerezésű kecskesajtjaikat, amelyeknek egyik kiemelkedő érdekessége, hogy az ízesítéshez használt fűszereket és gyógynövényeket is ők maguk állítják elő.

Ha pedig valaki az olajok szerelmese, annak szinte kötelező ellátogatnia Zalakarosra, ahol közvetlenül az őstermelőtől vásárolhatjuk meg a kiváló minőségű zalai tökmagolajat. A termőterület sincs messze a várostól, az ugyanis Galambokon található, és itt folyik a sajtolás is. Azonban nemcsupán tökmagolajat tehetünk itt a kosarunkba, hanem mák-, dió- és szőlőmagolajat is, melyek mindegyikének közismertek az egészségre gyakorolt jótékony hatásai. Ráadásul a vásárlás mellett természetesen kóstolásra is lehetőségünk nyílik, így nem kell zsákbamacskát vennünk.  

Ez persze mindössze néhány kiragadott példa azok közül a termelők közül, akik különleges, kiváló minőségű portékáikkal örvendeztetnek meg bennünket, ami mellett ráadásul még azt is bemutatják, hogy hol és hogyan készülnek el ezek a finomságok.

Ha pedig valaki úgy döntene, hogy kedvet kapott egy saját vállalkozás beindításához, ahol megvalósítaná álmát és kézműves termékeket állítana elő, annak van egy remek hírünk: 2017. április 18-tól várják őket a Széchenyi 2020 Program keretében életre hívott pályázok. Ugyanis a nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére – például a speciális helyi termékek bemutatóhelyeinek kialakítására – irányuló beruházásokra is kaphatunk ettől az évtől kezdve támogatást.