Mert érdemes belevágni valami sajátba, a Széchenyi 2020 Program keretében milliókat kaphatok ehhez. Kertészkedés, állattartás, falusi vállalkozás? Induló sorozatunkban adunk pár tippet.

 

Majd’ 40 milliárd forint. Ennyit szánnak a Széchenyi 2020 Program keretein belül azoknak a 40 évnél fiatalabb gazdáknak a támogatására, akik saját vidéki lakóhelyükön (vagy vidékre költözve) a mezőgazdaságban szeretnének vállalkozásba fogni. A cél a vidékfejlesztés, az elvándorlás csökkentése, a fiatalok helyben tartása, a mezőgazdasági termelés korszerűsítése, vérfrissítése.

A program keretein belül 3000 fiatal gazda kaphat egyenként 12 millió forintot meghaladó összeget, ha jól pályázik. A lényeg, hogy korábban nem pályázott támogatásra, és hogy új mezőgazdasági vállalkozást indítson, olyan magas hozzáadott értékű, munkaerő-intenzív ágazatokban, mint az állattenyésztés vagy a kertészet.

 Kinek lehet jó ez a lehetőség?

- Aki életkoránál és lehetőségeinél fogva még nem tudott olyan vállalkozást beindítani, amelyhez a tudása, az elhivatottsága és a kedve is meglenne.

- Aki szeretne saját településén boldogulni, vagy vissza szeretne menni, és ott felfuttatni egy mezőgazdasági vállalkozást.

- Aki régóta foglalkozik valami hasonló tevékenységgel hobbiból, de már olyan szintre ért el, hogy érdemes vállalkozást indítania. Például dísznövényeket termeszt, állatokat tart.

- Akik egy éven belül mezőgazdasági jellegű kisvállalkozást indítottak, de megfelelő tőke hiányában nem tudják fejleszteni azt.

- Akiknek a tőkehiány miatt eddig más pályázati lehetősége nem volt. A VP2-6.1.1-16 elvárja a pályázótól, hogy önerőből is finanszírozza a projektet, de az önerő jelen felhívás esetében nem feltétel.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg összesen 37,75 milliárd forint.

Az első határidő március 31, de senkinek nem kell megijedni, ha esetleg lecsúszna erről: a pályázat még két éven át nyitva lesz. Egészen 2019 februárjáig folyamatosan, 2-3 havonta bírálják el az újabb és újabb beérkező pályázatokat.

 Most induló poszt-sorozatunkban azt vizsgáljuk meg, mibe érdemes belefogni, amivel jó eséllyel indulhatunk a Széchenyi 2020 Program keretében szétosztott Európai Uniós pénzekért.

Többek között szó lesz itt arról, mire figyeljen az, aki kertészkedni kezdene, vagy gyógynövényeket termesztene. Mire vigyázzon, az aki mézet szeretne termelni. Milyen fajta gombákkal számoljon, aki gombatermesztésre adná a fejét, vagy éppen, hogy melyek azok az őshonos hazai állatok, amiket érdemes tenyészteni, és hogyan.