A hegesztéstechnikától jutott el a legkülönfélébb ipari oktatószimulátorokig két fiatal gyöngyösi nő a Széchenyi2020 program segítségével. Vállalkozásuk mára tíz országban forgalmaz ilyen berendezéseket, cégük idén vállalkozói díjat kapott, indulásukat Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázata könnyítette.

Túl könnyen jár a targonca kormánya, nem érzem, hol van a középállás. Tekerem jobbra, tekerem balra, az emelővilla hol erre hol arra áll, a kamion raktere szűk, csak lassan merek manőverezni. Végre odaérek a raktér közepén álló raklaphoz. Többszöri próbálkozásra, de csak beillesztem alá a targonca emelővilláját, felemelem az árut, jöhet a kitolatás.

De túl könnyű a kormány, jobbra-balra imbolyog a nehéz súllyal a jármű. Nem jutok ki a raktérből, nekiütközök a kamion oldalának, kiszakítom a ponyvát, a rakomány leborul. Legalábbis ez történt volna, ha a valóságban ülök fel egy targoncára. Ez azonban csak egy szimulátor, a szűk gyöngyösi utcába be sem férne egy kamion. Még szerencse, így senki nem fogja rajtam leverni a megsemmisült rakomány kárát. Péter, a Learn Virtual Europe munkatársa pár gombnyomással új pályát kapcsol, és minden gond nélkül lehet tovább pakolni.

A fiatal testvérpár, Benusné Tóth Gabriella és Tóth Viktória által alapított cég ilyen, és ehhez hasonló oktatószimulátorokat forgalmaz Európa-szerte. Gyöngyösi bemutatótermükben a targoncaszimulátor mellett hegesztő, fényező és más szakipari tevékenység elsajátításához felhasználható oktatóeszköz is sorakozik.

A két nő által két éve alapított cég Litvániától Belgiumig Európa tíz országában kizárólagos forgalmazója a jellemzően spanyol, francia vagy amerikai fejlesztésű eszközöknek. Magyarországon szakiskolák, munkatársaikat továbbképezni kívánó cégek a vásárlóik. “Ezekkel az eszközökkel bárki kézbe foghatja az adott szakmát” - mondja Gabi, aki az idegenforgalomtól a hegesztéstechnikán át jutott az ipari oktatószimulátorokig.

A hegesztéstechnikával férje révén ismerkedett meg, aki a cég műszaki igazgatója, és tíz éve dolgozik azon, hogy a hegesztőképzésbe integrálja  a hegesztőszimulátort. Innen jött az ötlet, hogy ne csak a hegesztéshez, hanem más szakmákhoz való oktatószimulátorokkal is próbálkozzanak. A fiatal anya szerint több előnye is van a szimulációs oktatásnak: költségkímélő, környezetkímélő, és a számítógépes eszköz szinte játékká teszi a szakmai gyakorlatot a fiatalok számára.

A szimuláció alkalmazásával korábban férje hegetéstechnikával foglalkozó cégének egyik divíziójában már foglalkoztrak, de már keresték a lehetőségét egy ideje, hogyan lehetne ezt továbbfejleszteni. Külön céget akartak alapítani, és továbblépni a területen. Ezek a gépek azonban drágák, egy-egy darab ára meghaladja a tízezer eurót.

Végül úgy döntöttek, pályázni fognak támogatásért, és azonnal léptek,amint kiírták a nekik megfelelő pályázatot - ez a fiatalok vállalkozóvá válását elősegítő Támop 2.3.6 volt. A pályázatot együtt írták testvérével, Viktóriával, aki pénzügyi, gazdasági területen tanult főiskolán. Ő azt mondja, tanulmányai és szakmai gyakorlata révén - amit egy multicégnél töltött - nem jelentetett nehézséget sem a pályázat, sem az, hogy összerakják az ehhez szükséges üzleti tervet.

Amikor végül 2014-ben beadták a pályázatukat, nem csak az induláshoz szükséges pénzhez, hanem olyan képzéshez is jutottak, ami hozzásegítette őket, hogy sikeresebb vállalkozók lehessenek. “Minden infót megkaptunk, ami egy induló vállalkozásnak fontos.” Végül azonban nem csak, hogy elnyerték a hatmillió forintos támogatást, hanem idén rendkívüli elismerést is kaptak a pályázatot lebonyolító Fiatal Vállalkozók Szövetségétől (Fivosz).

A november 14-19. között megrendezett Fiatal vállalkozók hetének gáláján két díjat is kiosztott a szervezet azok között, akik részt vettek a vállalkozóvá válást elősegítő programban. A díjakat a leginkább életképesnek tekintett új cégek kapták. Gabi és Viki cége a Jövő reménysége díjat nyerte el. “Nagy megiszteltetés, reméljük megszolgáljuk a bizalmat” - mondta erre Viktória.

A fiatal cégvezető azonban nem csak az üzletre koncentrál. "Társadalmi szerepvállalásunk keretében szeretnénk visszaadni ezeknek az ipari szakmáknak mára megkopott fényét." Ennek érdekében rendszeresen járnak bemutatókra, pályaorientációs rendezvényekre, iskolai nyílt napokra, ahol bárki, kockázat nélkül kipróbálhatja, hogy megy elsőre a fényezés, vagy a hegesztés egy AVI-gépen.

És mit tanácsolnak azoknak, akik követnék a példájukat? Mérjék fel a kockázatokat, mérjék fel a piacot, higgyenek magukban, és elképzelésükben, és ne adják fel az esetleges első csalódások után - mondja Viki.

A vállalkozókkal hétfőn videóriportban ismerkedhetnek részletesebben meg olvasóink.